سرخوردگی مهره کمر؛علل ، علائم ، تشخیص و درمان
دکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]آدرس وب سایت : www.drshekarchizadeh.irآدرس مطب : اصفهان چهارباغ بالابین زمزم و دروازه شیرازکوچه مختاری ساختمان جم طبقه زیرزمین تلفن مطب : 36622101 - 031
سرخوردگی مهره کمر یا اسپوندیلولیستزیس وضعیتی است که شامل بی ثباتی ستون فقرات می شود، به این معنی که مهره ها بیش از آنچه باید حرکت می کنند. یک مهره از جای خود روی مهره زیر می لغزد. ممکن است به عصب فشار بیاورد که می تواند باعث کمردرد یا پا درد شود.
آیا اسپوندیلولیزیس همان اسپوندیلولیز است؟
اسپوندیلولیز و اسپوندیلولیستزیس هر دو باعث کمردرد می شوند. آنها به هم مرتبط هستند اما یکسان نیستند.
- اسپوندیلولیز: این نقص ستون فقرات یک شکستگی استرسی یا ترک در استخوان های ستون فقرات است. در ورزشکاران جوان رایج است.
- اسپوندیلولیستزیس: این حالت زمانی است که یک مهره از جای خود خارج می شود و روی استخوان زیر آن قرار می گیرد. اسپوندیلولیز ممکن است باعث اسپوندیلولیستزیس شود زمانی که یک شکستگی استرسی باعث لغزش شود. یا ممکن است مهره به دلیل یک بیماری دژنراتیو از جای خود خارج شود. دیسک های بین مهره ها و مفاصل فاست (دو قسمت پشتی هر مهره که مهره ها را به هم متصل می کنند) ممکن است فرسوده شوند. استخوان مفاصل فاست در واقع دوباره رشد می کند و بیش از حد رشد می کند و باعث ایجاد یک سطح ناهموار و ناپایدار می شود که باعث می شود مهره ها کمتر در جای خود بمانند. مهم نیست که علت آن چیست، وقتی مهره از جای خود می لغزد، به استخوان زیر آن فشار وارد می کند.
انواع سرخوردگی مهره کمر کدام است؟
انواع سرخوردگی مهره کمر عبارتند از:
- اسپوندیلولیستزیس مادرزادی: زمانی اتفاق می افتد که ستون فقرات نوزاد قبل از تولد به شکلی که باید شکل نگیرد. مهره های نامرتب فرد را در معرض خطر لغزش در مراحل بعدی زندگی قرار می دهد.
- اسپوندیلولیستزیس ایستمی: که در نتیجه اسپوندیلولیز اتفاق می افتد. ترک یا شکستگی، استخوان را ضعیف می کند.
- اسپوندیلولیستزیس دژنراتیو: شایع ترین نوع، به دلیل افزایش سن اتفاق می افتد. با گذشت زمان، دیسک هایی که مهره ها را محافظت می کنند، آب خود را از دست می دهند. با نازک شدن دیسک ها، احتمال اینکه از جای خود خارج شوند، بیشتر می شود.
انواع کمتر شایع اسپوندیلولیستزیس عبارتند از:
- اسپوندیلولیستزیس تروماتیک: زمانی اتفاق می افتد که یک آسیب باعث لغزش مهره ها شود.
- اسپوندیلولیستزیس پاتولوژیک: زمانی اتفاق می افتد که یک بیماری - مانند پوکی استخوان - یا تومور باعث ایجاد این بیماری شود.
- اسپوندیلولیستزیس پس از جراحی: لغزش در نتیجه جراحی ستون فقرات است.
سرخوردگی مهره کمر با درجه پایین و درجه بالا چیست؟
برای تعیین شدت اسپوندیلولیستزیس، پزشک به آن درجه می دهد:
- درجه پایین (درجه I و درجه II): معمولاً نیازی به جراحی ندارد. موارد درجه پایین معمولاً در نوجوانان مبتلا به اسپوندیلولیستزیس ایستمی و تقریباً در همه موارد اسپوندیلولیستزیس دژنراتیو دیده می شود.
- درجه بالا (درجه III و درجه IV): اگر فرد مبتلا درد زیادی را تجربه کند ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.
علت سرخوردگی مهره کمر چیست؟
- کشیدگی بیش از حد ستون فقرات: یکی از دلایل اصلی اسپوندیلولیستزیس در ورزشکاران جوان است.
- ژنتیک: برخی از افراد با استخوان مهره نازک تری به دنیا می آیند.
- سن: در افراد مسن، ساییدگی و پارگی روی ستون فقرات و دیسک ها (بالشتک های بین مهره ها) می تواند باعث این وضعیت شود.
علائم سرخوردگی مهره کمر چیست؟
برخی افراد این بیماری را دارند اما ممکن است علائم اسپوندیلولیستزیس را تجربه نکنند. کمردرد به طور معمول نشانه اصلی است. درد ممکن است به باسن و پایین ران گسترش یابد. شما همچنین ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- اسپاسم عضلانی در همسترینگ (عضلات پشت ران)
- سفتی پشت
- مشکل در راه رفتن یا ایستادن برای مدت طولانی
- درد هنگام خم شدن
- بی حسی، ضعف یا گزگز در پا
سرخوردگی مهره کمر چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و از شما در مورد علائمتان می پرسد. سپس احتمالاً برای تأیید تشخیص به اسکن تصویربرداری نیاز خواهید داشت.
- اشعه ایکس ستون فقرات: به پزشک کمک می کند تا ببیند آیا مهره در جای خود هست یا خیر.
- سی تی اسکن یا اسکن MRI: ممکن است برای دیدن ستون فقرات با جزئیات بیشتر یا دیدن بافت نرم مانند دیسک ها و اعصاب لازم باشد.
درمان سرخوردگی مهره کمر:
درمان غیر جراحی سرخوردگی مهره کمر:
ممکن است پزشک شما بخواهد قبل از اقدام به جراحی با رویکرد محافظه کارانه تری شروع کند. این گزینه ها می تواند شامل موارد زیر باشد:
- استراحت: استراحت از فعالیت ها یا ورزش هایی که باعث تشدید این بیماری شده اند یا ادامه خواهند داد.
- داروهای مسکن بدون نسخه: مانند استامینوفن یا NSAID ها (مثلاً ایبوپروفن). اگر با این داروها نمی توان درد را کاهش داد، پزشک ممکن است برای شما نسخه ای برای استروئید خوراکی بنویسد یا آمپول های استروئیدی تجویز کند. هدف کاهش درد و التهاب در منبع درد است.
- استفاده از بریس کمر: به ویژه کرست که برای کمردرد مناسب است. با این حال، محتاط باشید زیرا استفاده بیش از حد از بریس کمر باعث ضعیف شدن عضلات ستون فقرات می شود.
- فیزیوتراپی: می تواند یکی از موثرترین روش های درمان اسپوندیلولیستزیس باشد. تکنیک هایی مانند ماساژ بافت عمیق، TENS (تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست) و تمرین هایی که بر ثبات و دامنه حرکت تمرکز دارند می توانند به تقویت عضلات ستون فقرات کمک کنند و به شما یاد دهند که از آسیب های بیشتر جلوگیری کنید.
- کاهش وزن
- استفاده از گرما یا یخ (از پزشک خود بخواهید توصیه های خاصی در مورد مدت زمان و تعداد دفعات استفاده از هر کدام از آنها بپرسد)
- درمان کایروپراکتیک به طور منظم
برای یک درمان پزشکی که بین رویکردهای غیر جراحی و جراحی قرار می گیرد، همیشه می توانید به چیزی به نام درمان تزریق احیا کننده روی بیاورید، که در آن پزشک سلول ها را از یک قسمت بدن استخراج می کند و آنها را در محل اسپوندیلولیستزیس تزریق می کند. اینها شامل درمان پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) و درمان با سلول های بنیادی است و نسبت به جراحی کمتر تهاجمی هستند.
جراحی سرخوردگی مهره کمر:
فرض کنید همه چیز را امتحان کرده اید و هنوز علائم دردناکی را تجربه می کنید. یا شاید شدت پرونده شما در درجات بالاتر باشد. در این مورد، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند. اگر اسپوندیلولیستزی شما پایدار است (با موقعیت تغییر نمی کند)، ممکن است کاندیدای رفع فشار ساده باشید. این شامل برداشتن استخوان، غضروف یا مواد دیسکی است که عصب را فشرده می کند. این کار از طریق روش هایی مانند موارد زیر صورت می گیرد:
- لامینوتومی
- فورامینوتومی
- دیسککتومی
در مواردی که بی ثباتی وجود دارد، استخوان ها هنگام خم شدن و دراز کردن پشت به طور فعال می لغزند. این موارد معمولاً نیاز به همجوشی ستون فقرات دارند. هدف فیوژن، تراز مجدد ستون فقرات و تثبیت آن در تراز مناسب با سخت افزار است. سخت افزار برای تثبیت قطعه عمل می کند در حالی که جوش استخوان یا رشد استخوان در سراسر مفصل اتفاق می افتد.
سخت افزار استخوان ها را با پیچ و میله یا صفحات به هم متصل می کند. فیوژن اغلب شامل یک قفس است که به عنوان یک فاصله دهنده در جای دیسک عمل می کند. این کار باعث ثبات بیشتر می شود. در حالی که هیچ بیماری در مورد جراحی فیوژن مطمئن نیست، پتانسیل بهبود درد بسیار بیشتر از خطرات این روش و از دست دادن خفیف تا متوسط حرکت است.
هزینه جراحی سرخوردگی مهره کمر:
هزینه جراحی سرخوردگی مهره ها، به تجهیزات مورد استفاده در هنگام عمل، خدمات ارائه شده و موارد این چنینی وابسته است. البته لازم به ذکر است که این هزینه به عواملی مانند بیمارستان های خصوصی و دولتی و بیمه بستگی دارد. پس اگر به دنبال این هستید که یک جراحی عالی را پشت سر بگذارید، بهتر است که به بهترین بیمارستان های خصوصی مراجعه کنید تا خدمات عالی را دریافت کنید.
با جراحی لیزری دیسک به روش PLDH (لیزر پلاسما) می توان بیماران مبتلا به بیرون زدگی دیسک (فتق دیسک) با علائم شدیدتر را که کاندیدای جراحی باز هستند؛ درمان نمود. در این روش بدون ایجاد برش و استفاده از پیچ ستون فقرات و پلاتین، می توان در افراد زیادی به بهبودی هرنی دیسکال دست پیدا کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با مطب دکتر احمد شکرچی زاده می توانید از طریق تماس با شماره تلفن 36622101-031 اقدام فرمایید.
نسخه اصلی مطلب
سرخوردگی مهره کمر؛علل ، علائم ، تشخیص و درمان را در سایت دکتر احمد شکرچی زاده بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید